metot bilişim
ankara web tasarım

Binek Araç Lastikleri

Binek Araç Lastikleri Nelerdir? Lastik, otomobil tekerini çepeçevre saran, içinde basınçlı hava tutabilecek şekilde tasarlanmış, janta monte edilerek aracın yer ile temasını sağlayan, aracın en önemli parçalarından biridir. Binek araçlar için uygun lastik kullanımı, yol tutuşu, performans, yakıt ve güç tasarrufu gibi birbirinden farklı birçok konuda etki eden önemli bir unsurdur.

Binek Araç Lastikleri
  1. Sırt: Lastiğin zemine temas ettiği en dış kauçuk bölümüdür. Yola tutunmayı, su tahliyesini, çekişi, hava kanalları ile lastiği soğutmayı sağlayan kanal ve bloklardan oluşmuştur.
  2. Omuz: Sırt bölgesinin yanak bölgesiyle birleştiği alandır. Dışarıdan gelecek darbelere karşı gövdeyi korur. Kauçuk yapıdadır. Sırt ısısını dışarı verebilmek için pencereli yapıdadır.
  3. Yanak: Lastiği çepeçevre saran, sırt ve topuk bölgeleri arasında kalan, yola temas etmeyen kauçuk kısmıdır. Gövdeyi yandan gelecek sürtünmelere karşı korur ve lastiğe esneklik sağlar. Lastiğe ait teknik veriler, marka ve ebat bilgileri dış yanak üzerinde yazılır.
  4. Topuk: Lastiğin jantla temas ettiği bölgesidir. Kauçuk karışımı bir yapıyla birbirine bağlanan topuk teli demeti, topuk dolgusu ve jant yastığı bileşenlerinden oluşur. Lastiğin janta iyi oturmasını ve sıkıca bağlanıp ayrılmamasını sağlar.
  5. Kuşak: Lastiğin sırt çevresini sararak yapıyı kuvvetlendiren naylon, çelik vb. maddelerin bileşiminden oluşur. Lastiğin sırt bölgesinde denge sağlar, düzensiz aşınmayı engeller, dönüşlerde hâkimiyet sağlar ve sürüş performansına katkı verir. Çelik ve bez olmak üzere ikiye ayrılırlar.
  6. Darbe Katı: Çelik kuşaklar üzerinde spiral şeklinde eksiz naylon darbe katı vardır. Yüksek hızlarda dengeli sürüş sağlar ve kuşağın dış etkilere karşı korunmasına yarar.
  7. Eksiz Naylon Şerit: Düzgün sürüş ve direnç sağlar.
  8. Karkas (Gövde): Hava basıncını lastik içinde muhafaza eder, lastiği ayakta tutar. Esneyerek süspansiyon sağlar ve darbeleri emer. Topuk tellerinin etrafında dönerek yanak bölgesinde biter.
  9. Astar: Lastiğin iç yüzeyinde ince bir kauçuk katmanı olan astar, lastiğin hava geçirgenliğini önlemeye yarar.

Binek Araç Lastik Tipleri

  1. Yaz Lastikleri:

    Kış dışında kalan tüm mevsimlerde performanslı olarak kullanılabilirler. Ilımlı hava koşulları için tasarlanmış olan bu lastikler, dört mevsim lastikleriyile benzerlik gösterir. Üzerinde bulunan diş desenleri ve kauçuk bileşimi, aracın yola daha iyi tutunmasını sağlar. Diğer lastik tiplerine oranla daha az yakıt tüketirler.

  1. Kış Lastikleri

Özellikle kış şartlarında performans göstermek üzere tasarlanmıştır. Kışın yollar yoğun kar yağışı, gizli buzlanma gibi faktörler nedeniyle tehlikeli olur. O yüzden kışın araba kullanacaksanız, doğru lastiğe sahip olmak hayati önem taşır. Soğuk hava, kar ve buz bir araya geldiğinde kış lastiklerini kullanmak en doğru seçenektir. Sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt desenleri ve keskin uçları diğer lastiklerden farklı özelliklere sahiptir.

  1. Dört Mevsim Lastikler

Her mevsim kullanılabilir ve pek çok durumda arabanın en iyi performansı vermesini sağlar. Üzerinde üç tepe kar logosu bulunur. Çamur ve kar üzerinde daha iyi performans sağlamak için üretilmiştir.  Diş derinlikleri, yaz lastiklerinden daha derin seviyede olup kış lastiklerinden ise daha az yoğunluğa sahiptir. Islak ve kuru zeminde ve hafif kış koşullarında performans açısından yeterlidir. Yeterli koşullarda kullanıldıklarında uzun ömürlüdür.

Binek Araç Lastikleri

Binek Araç Lastik Çeşitleri

  1. Çapraz Katlı Lastikler (İç Lastikli)

Lastik teknolojisinin başlangıç döneminde kullanılan ilk gövde yapısıdır. Kord adı verilen iplikler, lastiğin iç kısmına çapraz olarak gerilerek yerleştirilmiştir. Bu işlem lastiğin dayanıklılığını arttırmış ve hasar görme olasılığını düşürmüştür. Ekonomiktir ve kolay bulunur.

  1. Tubeless ve Tube-Type Lastikler (İç Lastiksiz)

Bu lastiklerde iç lastik bulunmamaktadır. Bunun yerine jant bağlantı noktaları daha kalın tutularak direnci arttırılmıştır. İç lastikli kullanılan dış lastiklere Tube-Type lastik, iç lastiksiz kullanılan dış lastiklere Tubeless lastik denir. Yük bakımından hafif olup düşük hava basıncı ile kullanabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca daha iyi yol tutuşu sağlar.

  1. Radyal Lastikler

Gelişen otomotiv teknolojisinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan bir yapıdır. Düz yaylar halinde yerleştirilen ince tel ve tekstil lifinden üretilir. Daha az ısınır ve aracın daha sabit sürülmesini sağlar. Özellikle yüksek performans lastiklerinde tercih edilen bir yapıdır.

Binek Araç Lastikleri

Sınırları Zorlamaya

Hazırmısın?

Ankara’daki en kapsamlı binek araç lastik çeşitleri için lütfen bizimle iletişime geçiniz!

0507 547 06 68

Detaylı Bilgi ve Fiyatlar İçin Bizi Arayın

Sınırları Zorlamaya

Hazırmısın?

Ankara’daki en kapsamlı binek araç lastik çeşitleri için lütfen bizimle iletişime geçiniz!

0507 547 06 68

Detaylı Bilgi ve Fiyatlar İçin Bizi Arayın